Suprinzător, dar aproape jumătate fondurile de capital privat din Europa Centrală sunt interesate să facă noi investiții, în ciuda #coronacrizei

Suprinzător, dar aproape jumătate fondurile de capital privat din Europa Centrală sunt interesate să facă noi investiții, în ciuda #coronacrizei
Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ
Publicat: 24/08/2020, 18:17

Conștiente de riscurile generate de scăderea activității de private equity, dar și de înrăutățirea condițiilor economice, aproximativ jumătate din fondurile de capital privat din Europa Centrală sunt în continuare interesate să facă noi investiții în lunile următoare (45%).

Chiar și așa, experții implicați în realizarea studiului „Deloitte Central Europe Private Equity Confidence” au constatat o creștere semnificativă a ponderii celor care cred că eficiența investițiilor lor în Europa Centrală va scădea, acesta fiind al doilea cel mai mare procent din toate edițiile studiului, după cel raportat în toamna lui 2008.

De altfel, circa o treime (30%) estimează astfel de scăderi, în comparație cu doar 6%, în ediția anterioară a studiului, și 0%, cu un an în urmă.

În plus, specialiștii sursei citate au recunoscut că șapte din zece profesioniști ai firmelor de private equity din Europa Centrală previzionează scăderea activității de profil și înrăutățirea condițiilor economice. Și asta în condițiile în care, estimează acești experți ai fondurilor de capital privat, economiile din regiune, care sunt în mare măsură bazate pe consum, vor înregistra contracții semnificative ale PIB-ului în 2020 pe fondul scăderii cererii, cauzate de creșterea șomajului.

Chiar și așa, cercetarea relevă că o parte remarcabilă din respondenți cred într-o revenire economică rapidă. De altfel, 13% dintre intervievați au precizat că se așteaptă la o îmbunătățire a condițiilor economice.

Experții implicați în studiu au constatat că pandemia de coronavirus creează o piață a cumpărătorilor, 74% dintre respondenți fiind de părere că 2020 va fi un an bun pentru a face noi investiții.

Și totuși, fondurile de capital privat au apetit pentru investiții

Același studiu realizat de sursa citată relevă totodată că aproape jumătate dintre intervievați (45%) sunt de părere că vânzătorii și-au ponderat așteptările în privința prețului în ultimele șase luni, iar peste jumătate (51%) cred că această tendință va continua.

Prin urmare, susțin specialiștii sursei citate, ponderea fondurilor de capital privat care se așteaptă să se concentreze pe noi investiții în lunile următoare a rămas relativ mare, de 45%.

„Deși pășesc pe nisipuri mișcătoare, majoritatea profesioniștilor din firmele de private equity au trecut și prin criza financiară din 2008 și mulți dintre ei sunt bine capitalizați, aspecte care îi ajută să parcurgă mai ușor această perioadă de incertitudine”.

„Ca orice criză, cea curentă oferă și oportunități acelor jucători care sunt au o poziție suficient de solidă pentru a-și asuma riscuri. De aceea, aproape jumătate din fondurile de capital privat din Europa Centrală sunt interesate să facă noi investiții, fie pentru a profita de evaluările în scădere, fie pentru a genera mai multă valoare în cadrul portofoliilor existente, prin adiții.

„Numeroase cazuri de acest gen au fost anunțate anul acesta și în România, în mai multe domenii: reciclare, producție, servicii, tehnologie etc.”, a precizat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanță Financiară în cadrul companiei care a realizat studiul.

Previziuni privind scăderea lichidității

Cu privire la valoarea tranzacțiilor, majoritatea jucătorilor din domeniu se așteaptă ca acestea să rămână la fel (58%) sau să scadă (43%). Totodată, 62% dintre respondenți previzionează o scădere a lichidității în următoarele luni.

Cercetarea în cauză, realizată de două ori pe an încă din 2003, reflectă evoluţia pieţei de private equity.

Indicele de încredere, care este în scădere încă de la finalul lui 2017, a ajuns acum la 62, al doilea cel mai scăzut nivel dintre toate edițiile studiului, după cel din octombrie 2008, care a fost de 48.

La ce se referă investițiile pe termen lung în firme necotate

Termenul de „private equity” este utilizat în general, atât în ceea ce privește achizitiile de întreprinderi, cât si la capitalul venture.

În cazul capitalului venture, acesta reprezinta o subcategorie care se referă la intervalul din ciclul de viață al investiției cuprins între faza de inițiere și faza de expansiune.

Private equity se referă la investițiile pe termen lung în firme necotate, care urmăresc să sprijine creșterea firmelor, fără a se ocupa de managementul curent al firmelor respective.

Creditorii (de exemplu, băncile) au dreptul legal de a primi o dobândă pentru capitalul împrumutat și de a recupera capitalul împrumutat la scadență, indiferent de rezultatele economice pozitive sau negative ale debitorului, beneficiile investitorului private equity depinzând de profitabilitatea afacerii în care a investit.

Proprietarii vor fi obligați să vândă o parte din acțiunile firmei (de regulă, un pachet minoritar) investitorului private equity. Acesta poate solicita un post în cadrul structurilor de conducere ne-executive ale firmei.

Investitorii private equity nu furnizează doar equity capital, ci și experiență, contacte și sfaturi atunci când sunt solicitați, ceea ce diferențiază private equity de alte surse de procurare de capital pentru afaceri.

Investițiile fondurilor de private equity pot fi de tip buy-out și vizează achiziţia pachetului majoritar de acţiuni al companiilor care primesc investiția sau de de tip venture, care se adresează în special startup-urilor.

Acestea se încadrează în categoria investițiilor de tip seed (făcute foarte devreme în parcursul unei companii, ajutorul fiind gândit să susțină compania doar în primele etape de dezvoltare).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Marele actor a încetat din viață din cauza unui stop cardio-respirator. Moartea lui a îndoliat...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Oamenii fabricau arme mortale chiar și în urmă cu 300.000 de ani
×